Što Učiniti S Orhidejom Kad Izblijedi

Što Učiniti S Orhidejom Kad Izblijedi
Što Učiniti S Orhidejom Kad Izblijedi
Anonim

Koliko će orhideja cvjetati ovisi o genetskom sastavu biljke. Ponovno cvjetanje ovisit će i o njezi biljke nakon prethodnog cvjetanja - moguće je da započne za tri ili šest mjeseci.

Što učiniti s orhidejom kad izblijedi
Što učiniti s orhidejom kad izblijedi

Nisu svi uzgajivači znali što učiniti s izblijedjelom biljkom. Potrebno je djelovati ovisno o tome kako se ponaša stabljika peteljke.

Ako se izblijedjela stabljika jednostavno postupno suši, bolje ju je još ne dirati. Orhideja će iz nje postupno izvlačiti sve hranjive sastojke - oni će biti korisni za daljnji razvoj biljke. Pričekajte dok peteljka ne požuti ili se potpuno osuši, a zatim je uklonite. Potrebno je ostaviti samo panj visok nekoliko centimetara.

Možete odsjeći stari peteljku ako se ne želi osušiti. Ali ako je orhideja na proljeće izblijedjela, velika je mogućnost da će stara stabljika cvijeta htjeti izbaciti još pupova. Da biste to učinili, morate ga pravilno odrezati.

Na peteljci se nalazi nekoliko uspavanih pupova iz kojih se još mogu pojaviti bebe ili novi cvjetovi. Da bi se pokušalo postići ponovno cvjetanje, orhideja se mora obrezati na oko jedan i pol centimetara iznad najvišeg od ovih pupova. No, treba imati na umu da će se kod obrezivanja lužnjaka na nerazvijenim pupovima inhibirati razvoj nove stabljike. To se događa jer orhideja svu svoju energiju ne troši na razvoj nove cvjetnice, već na održavanje stare.

Orhideja će trebati njegu nakon cvatnje. Mora se zalijevati i prskati na vrijeme, ali bolje je malo smanjiti hranjenje. Ako je potrebno, možete presaditi orhideju u drugi lonac. Ako se u njezi ne pogriješe, za nekoliko mjeseci ponovno će procvjetati. Ali ponekad presađena biljka cvjeta tek nakon godinu dana.

Ako orhideja nije presađena, a nije se stvorio novi pedun, možete pokušati stvoriti temperaturnu razliku i malo smanjiti intenzitet zalijevanja. Ove mjere u nekim slučajevima mogu dovesti do činjenice da će orhideja izbaciti novi pedun. Dnevna temperatura za orhideju nije viša od 24 stupnja iznad nule, a dnevna oko 16 stupnjeva.

Preporučeni: